Maanantai

Lähdettin heti aamusta ajamaan Kokemäelle Nooralle kylään. Oltiin perillä joskus puol 10 aikaan ja samantien aloitettiin treenaaminen. Välillä käytiin syömässä ja Mustissa & Mirrissä hakemassa nahkahihna ja taas jatkettiin tokoilua. Kotio päin lähdettiin puoli 3:n aikaan, joten aika kauan kerettiin treenaamaan.

Aloitettiin Tysonilla. Yritettiin eri konstein leikityttää sitä, mutta ihmeempään lopputulokseen ei päästy. Taikku oli välillä ihan hämmästynyt että mitä nyt tapahtuu. Pitää vaan jatkaa liinatreeniä, niin että lelu on liinassa ja sitä kautta sitten hilataan koiraa luokse ja kehutaan paljon lelusta. Vielä parempi olisi jos joku muu pitäisi liinaa ja minä saisin vaan keksittyä koiraan ja leluun. Kyllä se tästä vielä.. Joskus..

Mentiin vähän kaikkia liikkeitä läpi joita ollaan jo harjoiteltu. Seuraamisessa ei kulkenut ollenkaan vinossa. Noora suositteli palkkaamista oikein kunnolla vasemmalta puolelta, melkeinpä Tysonin kyljen kohdalta, että se joutuisi kääntämään päätään. Vasta myöhemmin ottaa kontakti mukaan. Tyson tuli hyvin pitempääkin matkaa eikä keskittyminen herpaantunut.

Maahanmenoja otettiin moneen eri tapaan. Peruuttamalla, sivuttain kävelemällä, sivulla kävellessä, muuten vain hengaillessa ympäri nurtsia, pitemmältä matkalta jne.. Tyson osaa jo aikas hienosti tuon maahanmenon, voisi jopa sanoa että varmempi se on kuin Tobylla. Noora vei Tysonin kauemmaksi ja kutsuin sitä pelkästään nimellä ja käskin matkalta maahan. Aika pitkälle tuli mun lähelle ennen kuin meni maahan, joten maahanmenoa pitää vielä saada varmemmaksi pitemmällä matkalla.

Liikkeestä seisomista ei olla aiemmin otettu, mutta tänään aloitettiin senkin harjoitellu. Hihna vatsan ympärille ja sillä stoppi. Muutaman kerran jälkeen jätin jo hihnan vähemmälle jaTyson pysähtyi. Noorakin ihmetteli kuinka nopeasti stop-käsky oli mennyt kaaliin. Tyson oppii kyllä todella nopeasti. Mun pitää vaan muistaa jatkaa aina liikettä eikä pysähtyä koiran viereen.

Taidettiin me ottaa luoksetuloakin. Ei ihmeemmin sitä painotettu. Tyson kulkee vielä rauhallisesti ja haetaan ensin oikeatyylinen luoksetulo/sivulle tulo ja vasta myöhemmin vauhtia. Otettiin sivulle tuloa myöskin eri suunnista (sivulta ja takaa). Mun pitää muistaa ohjata Tyson hyvissä ajoin oikealle paikalle.

Tobyn kanssa meidän päätavoite oli häiriötreeni. Pikku hiljaa vaikeutettiin ja Toby pysyi hyvin nahoissaan eikä paineistunut liikaa. Toimi koko ajan ihan normaalisti, vaikka aina äänen kuultua hetken ihmetteli, mutta nopeasti palautui ja oli taas työkykyinen. Ensin Noora vain kulki meidän ympärillä, seuraavaksi rapisteli muovipussia ja tästä vaikeutettiin sisu-askin ravisteluun. Tätä kun oli hetki jatkettu Noora ravisteli puun oksia että lehdet havisi. Tästä siirryttiin jo peltiselle sähkökaapille (tms. tien varrella), jota Noora kumautta muutaman kerran. Ja loppujen lopuksi sisältä haettiin pari kattilan kantta ja niitä lyötiin yhteen. Jokainen jota tuntee Tobyn hyvin, tietää että näistä jokaikinen asia on sille ollut todella pelottavia. Nyt vaikeutettiin koko ajan ja aina tuli kehuja ja palkkaa, kun Toby otti kontakti ja palautui äänestä. Joka ikinen kerta se katsoi ääntä kohden ja meni pari sekuntia, kun oli jo normi itsensä. Ei vinkunut eikä lähtenyt pois sivulta paitsi jos Noora tuli äänen kanssa tosi lähelle. Toby kykeni toimiaan normaalisti kaikkien näiden äänien jälkeen. Taas saatiin Nooran kanssa ihmetellä ääneen, mahtava juttu. Tarkoitus oli totuttaa Tobya pahempiin ääniin kuin mitä kokeessa yleensä on. Nyt vaan pitäisi jatkaa tätä samaa treeniä mahdollisimman usein. Juhis saa kolistella kattiloita ja mun pitää olla yli-iloinen ja tsemppaava, koska Toby saa heti rohkeutta enemmän. Huomasi selkeästi kuinka paljon mun käytös vaikuttaa koiraan. Aivan mahtava juttu tämä treenaaminen oli. Tästä vielä jatkettiin normaaliin tokotreeniin ja Toby toimi todella hyvin.

Liikkeestä maahanmenoa otettiin samalla tavalla kuin Tysonin kanssa, monella eri tyylillä. Toby ei osaa mennä maahan muuta kuin ihan mun lähellä. Eikä se kyllä osaa istua eikä seistäkään... Täytyy tätä alkaa treenaan, eli välimatkaa. Koiran tulisi mennä maahan/istua/seistä heti kun saa käskyn vaikka välimatkaa ohjaajaan olisikin. Jätin Tobyn istumaan ja kävelin muutaman metrin päähän. Tästä maahan-käsky, ei mitään reagointia. Lähemmäs koiraa, maahan, ei mitään reagointia.. Loppujen lopuski välimatka taisi olla metri, vähän yli, kun Toby lopulta meni maahan. Ai että mulla on osaava koira :D Joo, ehkä me aletaan nyt tätä treenaamaan..

Seisomistakin otettiin. Oli kamalaa... Hihnan voisi aina välillä ottaa käyttöön ja alkaa häivyttämään sitä villalangalla. Ja välillä ottaa peruuttamalla tai sivuttain kävelemällä. Kunhan vain muistan jatkaa aina liikettä eteenpäin enkä pysähdy koiran viereen. Huutomerkki pitäisi olla aina tässä kohtaa, koska tämä on tärkeä juttu. Siitä sen enempää.

Tehtiin niin paljon kaikkea päivän aikana etten meinaa enää muistaa, mutta kunhan nää ongelmakohdat muistaa niin se on tärkeintä. Pikku tauon jälkeen otettiin paikalla makuu Tobyn ja Nooran Lystin (lk.collie) kanssa. Toby ei malttanut millään pysyä maassa. Koko ajan nousi ylös, kun Noora teki häiriötä (liikkui koirien ympärillä). Että mua otti päähän... Siis se Tobyn jatkuva nouseminen. Sain sen jonkin aikaa pysymään maassa ja kävin kyykyssä, käänsin selkä yms. Noora pyöritteli käsiä ja haukotteli kovaan ääneen eikä Toby reagoinut siihen mitenkään liikaa. Mutta huono paikalla makuu joka tapauksessa.

Loppuun otettiin vielä hyppyä. Saatiin hienoja hyppysuorituksia, kunhan ensin oltiin lyöty viisaat päät yhteen. Kuinka saada palkattua Toby pysähtymisestä eikä paikoillaan seisomista? Koitin heittää namia, Toby ei edes nähnyt että jotain lensi (ei osaa käyttää silmiään). Päädyttiin siihen, että jos jotain heitetään niin sen pitää olla kokonainen lihapulla, nakki tai joku juuston pala. Sellainen mikä erottuu hyvin maasta. Ja jossei Toby näe sitä, niin tähtää sitä vaikka päähän niin ainakin huomaa :D Tai sitten pallo. Tällä kertaa tehtiin kuitenkin niin, että Noora kyttäsi esteen vieressä ja minä lähetn koiran. Heti kun Toby pysähtyi neljälle jalalle, niin Noora palkkasi sen. Tällä tyylillä saatiin hienoja suorituksia ja kun lopuksi kokeiltiin kokonaista liikettä ilman välipalkkaa, niin meni tosi hienosti! Jes!! Kyllä tää tästä vielä.

Tärkein oppi mitä saatiin Nooralta, on lisätä käskysana kehumiseen. Annetaan koiralle käsky (esim. istu), se tekee niin ja kun kehutaan niin sanotaan "hyvä-istu, hieno-istu" tai mikä se käsky nyt sitten olikin. Hieno-maahan, mahti-stop jne... Tämäkin pitäisi jatkossa muistaa. Ja Toby kanssa pitää olla yli-iloinen ja toooosi tsemppaava, niin koiran saa tekemään parhaansa. Mä oon yleensä aika laimea kehumaan..

Tuli oikeasti niin paljon asiaa maanantain aikana, että kestää hetken sulatella asioita. Pitäisi käydä useammin Kokemäellä, kun matkakaan ei ole mikään älyttömän pitkä ja saatiin nytkin todella paljon neuvoja ja uutta näkemystä. Voi olla ettei enää kauaa tarvi kutsua meitä ikuisiksi alokasluokan junnaajiksi. Tai no ei mennä asioissa vielä liian pitkälle :D

Huh tuli tekstiä.. Tämän ekan pätkän kun lukee, niin ehkä ymmärtää ettei tiistaina oikein ollut jaksamista mihinkään. Nukuttiin koirien kanssa pitkään ja lojuttiin vaan kotona sohvalla maaten. Tysonkin nukkui koko ajan. Illalla lähdettiin Kangasalle hiekkakuopille juoksuttaan koiria. Toby ja Tyson juoksi kilpaa koko ajan ja välillä heiteltiin keppiä, käytiin piilossa ja koirat sai etsiä jne.. Tästä jatkettiin porukoille Ruutanaan, missä pojat sai jatkaa riehumista jossei hiekkakuopalla juokseminen riittänyt. Lähdettiin koeajamaan iskän uusi Mersu. Jännitin koko ajomatkan ihan älyttömästi, vaikkei auto mikään upo uusi ole, mutta meille uusi joka tapauksessa ja iskän silmäterä, niin vähän jänskätti. Hyvä auto oli ajaa porukoitten vanhaan Mondeoon verrattuna. Varsinkin moottoritiellä kiihtyi ihanan nopeasti. vanha Mondeo oli samanlainen kuin yrittäisi saada norsua juoksemaan. Yhtä hitaasti kiihtyvä. Nyt pitäisi perjantaina uskaltaa lähteä Mersulla yksin agilitytreeneihin Ylöjärvelle. Vaatii aina hieman totuttelua, kun tulee uusi auto alle. Koitin jo vihjailla, että minäkin haluaisin uuden auton. Rupesi rönsyilemään ideat siitä millainen mun auton pitäisi olla, joten autohaaveet lentävät hetkeksi roskikseen. Pösö kulkee eteenpäin enkä pysty luopumaan siitä ennen kuin se hajoaa käsiin. Joten siihen asti pärjätään näillä mitä on. Porukoilta saa farmaria lainaan aina kun tarvetta on ja jos pitää saada paljon tavaraa ja koiria/ihmisiä mahtumaan kyytiin, niin sitä varten meillä on asuntoauto :D Pösö on kauppakassi, kaupunkiauto, helppo taskuparkkeerata ja löytyy kyllä vauhtia tarvittaessa. Pösö on vain herkkää sorttia eikä sitä saa haukkua. Voi jättää tien varteen, jos sillä menee hermot.

Maanantaina alkoi Sub tv:llä Poliisikoira Rex sarja, joka oli ihan mun lemppari ohjelma joskus 10 vuotta sitten. Oon nyt parina päivänä koittanu Tysonille sanoa, että otas nyt mallia Rexistä. Ei oo reagoinu mitenkään, vaan vetänyt unta kaaliin kumpanakin päivänä mun polvitaipeessa koko jakson ajan. Maanantaina se nukkui Juhiksen vieressä sängyllä. No, olenpahan saanut katsoa rauhassa tv:tä, kun kaikki muut ovat nukkuneet.