Tänään oli kauan odotettu agilitykoulutus Niihamassa. Aiheena oli vähillä esteillä tehotreeni, kouluttajana Sari Kariluoto. Aina ei ole mahdollisuutta useampaan esteeseen, mutta muutamallakin saa jo hyvän treenin aikaiseksi. Kentällä oli viisi treenipistettä: yhden, kahden, kolmen, neljän ja viiden esteen harjoitus.

Toby aloitti vinkumisen jo käännyttäessä kentälle, taisi olla tuttu paikka.. Ja tuttuun tapaan kiehumispiste saavutettiin aika nopeasti, kun nähtiin muiden koirien juoksevan. Ei auttanut muu kuin viedä koira autoon rauhoittumaan ja kävin kysymässä kouluttajalta, kävisikö jos me treenaisimme loppupäässä tuntia, kun muut ovat jo omat treeninsä vetäneet. Tämä oli oikea ratkaisu, sillä lopussa saatiin treenata rauhassa, kentällä oli enää pari koiraa jäljellä ja päästiin itsenäisesti treenaamaan sarjoja.

Yhden esteen harjoitus oli rengas, mitä ei tänään otettu ollenkaan. Itseasiassa unohdin kokonaan sen esteen, joten mun moka. Olisi kyllä tullut tarpeen senkin harjoittelu, mutta näin nyt pääsi käymään.

Kahden esteen harjoituksessa oli kaksi aitaa vierekkäin. Siinä pystyi kierrättämään koiraa monella eri tavalla ja useaa tapaa tulikin kokeiltua. Vauhtia riitti, mutta kurvit saatiin suht pieniksi. Aina tietty parantamisen varaa on.

Kolmen esteen harjoitukseen kuului pussi, aita ja kepit. Tässä kohtaa Toby kävi hieman kuumana, kun treenasimme samaan aikaan muiden koirakoiden kanssa. Pussia ja keppejä otettiin ihan yksittäisinä, jotta pystyin pitämään Tobyn paremmin hallinnassa. Kepit oli alkuun jotain aivan kamalaa. Huomasi, että koira keskittyi johonkin muuhun. Vauhtia oli ihan liikaa ja katseltiin aivan muualle. Palautus maan pinnalle ja rauhallisesti mentiin kepit läpi, että saatiin ne edes kerran onnistumaan. Piti itsekin puhaltaa pari kertaa syvään henkeen, ettei hermot menisi.

Neljän esteen harjoitus olikin super kiva! Puomi, pituus, putki (meni puomin alta toiselle puolelle) ja aita. Moni joutui ottamaan putken kokonaan toiselle puolelle puomi, jossei koira osannut mennä sinne itsenäisesti. Niin että ohjaaja lähettää kauempaa. Toby, joka rakastaa putkea, menikin sinne helposti ja kerkesin kieertämään puomin toiselle puolelle antaakseni hyppy-käskyn. Tämän onnistuminen piristi päivää, mikä ei alkanut kauhean onnistuneesti. Ihan voittajafiilis! Otettiin siis alkuun pelkkää putkea, sitten kokeiltiin ottaa siihen pituus eteen (minien pituus), ihan vain kokeiluksi. Sekin meni hienosti. Pari kertaa Toby jäi putken eteen hieman hölmistyneenä. Ohjauksessa vikaa.. Ja putken jälkeinen aitakin otettiin mukaan. Puomia otettiin erikseen. Toby ei lähtenyt itse puomille, vaan ohjasin sen pannasta kiinni pitäen. Alkuun vuhtia ei ollut kauheasti (hyvä asia!) ja loppukin sujui. Mutta pari kertaa Toby loikkasi lopussa sivuun, mutta sain menemään loppuun asti kun tarrasin pantaan kiinni ja ohjasin näin.

Viiden esteen harjoituksessa esteet olivat neliössä. Kahdella vastakkaisella sivulla yksi aita, yhdellä sivulla vierekkäin kaksi aitaa ja tämän vastakkaisella sivulla putki. Tässä sitten vedettiin ympäri-ämpäri, hyppy, putki, hyppy, hyppy, putki, hyppy jne...
Muuten jees, mutta ei päästy koko rataa kerralla läpi, kun menin itse sekaisin, ja muutamassa yksittäisessä kohdassa oli hiottavaa. Ongelmia tuotti 270 asteen käännös. Toby ei mennyt varmaan kertaakaan toisen esteen yli, vaan tuli ohi jommalta kummalta puolelta ja meni aidan ali. 180 asteen käännöksessä ei mitään ongelmaa, mutta 270 astetta oli paha. Koitettiin helpottaa sitä pistämällä käännöksen kulma kiinni (esteet kiinni toisiinsa) ja kulman astetta pienemmäksi, mutta ei... Ei se vaan onnistunut. Aloitetaan harjoittelemaan tätä itsekseen. Ensin 180 astetta ja siitä asteittan kohti 270 astetta. Jospa koira menisi lankaan.

Oli hyvä koulutus. Harmi vain ettei Tobyn kanssa ainakaan vielä pysty treenaamaan muiden läsnäollessa.