Eilen oli kamala päivä, pelkkää aikataulun perässä juoksemista. Pösö joutui koville, kun oli kiire koko ajan ja piti nopeasti päästä paikasta A paikkaan B ja lopuksi vielä paikkaan C. Ei enää tällaisia päiviä, kiitos!

Eilisilta tuli vietettyä Pohjois-Hämeen kennelpiirin tiloissa Tamskin järjestämällä koiran lihashuollon perusteet luennolla. Kouluttajana toimi Saara Eloranta ja kaikki muistiinpanot ovat hänen opetusmateriaalistaan. Oli kyllä mielenkiintoinen luento ja kolautti kyllä pahasti omatuntoa, sillä olen mennyt turhankin heppoisin ajatuksin agilityn suhteen. Onneksi ei ole sattunut mitään ja jatkossa kyllä yritän parhaani mukaan ennaltaehkäistä koiran (ja omia) vammoja, niin hyvin kuin itse kykenen siihen vaikuttamaan.

Kauheasti en kerennyt muistiinpanoja kirjoittaa, mutta osallistujille luvattiin lähettää materiaali myöhemmin, joten saan sitten paremmin sepustettua pääasiat tänne muistiin.

Eilen mentiin läpi osa-alueita, mitä lihashuolto sisältää.
  • Oikeanlainen liikunta ja lajiharjoittelu
  • Lepo
  • Rakenteen tasapainottaminen (tarkemmin ensi kerralla)
  • Verryttelyt
  • Kylmä- ja lämpöhoidot
  • Venyttely
  • Oikea energia ja nestetasapaino
Hyvä lihashuolto pienentää vammariskiä ja kasvattaa koiran toimintakykyä ja -kapasiteettiä sekä tuo terveitä vuosia lisää koiralle. Jos lihaskireyksiä ilmenee, tulisi ne hoitaa ennen kuin aiheutuu pysyviä vaurioita. Ja olisi hyvä selvittää mikä aiheuttaa lihaskireyden ja hoitaa myös tämä aiheuttaja kuntoon.

Koira näyttää kipua käyttäytymisellään ja liikkeillä/asennoilla. Poikkeuksia toki on, riippuen koiran työmoraalista, vietistä, motivaatiosta jne... Käyttäytymisessä esim. apaattisuus, aggressio ja syrjäytyminen, liikkeissä esim. peitsaus, jäykkyys, muuttuneet liikeradat, asennoissa esim. selkälinjan ja ryhdin muutokset. Uutena tietona tuli, että peitsaava koira kannattaa viedä juoksemaan sellaiseen maastoon, missä sen pitää nostaa kunnolla jalkojaan (eli ravata). Esim. metsä.

Tässä kohtaa kolahti: "Koira usein tekee enemmän kuin kunto kestäisi."
Mun täytyy myöntää, että olen joskus vetänyt koiran aivan piippuun tai sanotaan, että hieman aiemminkin olisi voinut lopettaa. Toby tekee aina kaiken innolla ja vaikka se väsyy, niin jatkaa silti jos sitä pyytää. Tässä kohtaa saan kyllä mennä itseeni ja hakata päätä seinään, kuinka tyhmä sitä voikin joskus olla. Jatkossa toimitaan kyllä just sen mukaan mikä on kunnon taso. Ettei vedetä yli.

Peruskunto tulisi rakentaa huolella:
  • Pitkät metsälenkit vapaana
  • Monipuolista liikuntaa vaihtelevissa maastoissa ja olosuhteissa
  • Rakenteen tasapainotus ja liikkeiden muokkaaminen
Taas kohta missä kolahti: "Aloita uudet liikunta- ja harrastusmuodot varoen." En nyt suuremmin varonut kun aikanaan agility aloitettiin. Ei nyt ekoilla kerroilla kauhean rankkaa ollut, mutta koska meillä ei pahemmin peruskuntoa ole kohotettu, niin kyllä ne kaikki treenikerrat ovat varmasti tuntuneet kropassa. Yllätyksenä tuli myös, että toko on myös raskasta lihaksille. Vaatisi myös alku- ja loppuverryttelyn. Ollaanko tehty? Ei...

Alkuverryttelyn tarkoitus on valmentaa kroppaa tulevaan suoritukseen sekä vammojen ennaltaehkäisy. Kävelyä, ravia, kylkien venytystä/aukivetoja, lihasten ravistelu ja lajinomainen verryttely.
Loppuverra tehostaa kuona-aineiden poistoa lihaksista, jolloin treenin jälkeinen jäykkyys vähenee. Nestetasapainon korjaus palautusjuomalla (tarvittaessa, ei joka treenin jälkeen).

Kylmä- ja lämpöhoidot eivät olleet kauhean tuttuja sanoja, mutta selitettäessä tajusinkin että nämähän ovat ihan perustietoa, minkä lähes jokainen ihminen tietää.
Kylmähoito hidastaa aineenvaihduntaa, lievittää kipua akuuteissa kiputiloissa, hyvä hoito tulehduksiin, vammoijin, turvotukseen ja palautumiseen. Ei saa käyttää murtumiin, paleltumiin, haavoihin tai reumasärkyyn.
Lämpöhoito vastaavasti tehostaa aineenvaihduntaa, lievittää kroonista/pitkäkestoista kipua, lihas- ja hermosärkyihin, nivelrikkoon, traumojen jälkeen. Ei saa käyttää kuumeiselle koiralle, ei jos on tulehduksia tai akuutteja traumoja.

Hieronnasta... Itse voi hieroa laajoja lihasryhmiä kevyehköin, laajoin ottein sekä sively- ja ravisteluotteilla:
Kaulansivu, lapa, rinta, selkä ja reidet. Luiden ja nivelten päältä ei saa hieroa.
Venytellä saa vain jos tietää mitä tekee ja vain lämpimään lihakseen.

Kauheasti oli kaikkea ja itselläkin vain osa muistiinpanoista. Ensi viikolla on toinen ja viimeinen osuus luennosta.